Hvidløg
”The Stinking Rose”
Planten:
Hvidløg (Allium sativum) er en løgplante, oprindeligt stammende fra Centralasien, men også hyppigt brugt i Mellemøsten og Lilleasien. Hvidløg er en af verdens ældste krydderurter, og fået sit danske navn efter sin farve, hvilket dog ikke går igen på ret mange sprog. Der har historisk været mange myter om hvidløg, bl.a hvis man ville beskytte sig mod vampyrer, hvor man skulle spise en masse hvidløg, bruge hellige ting som kors og vievand som værn mod vampyrer. Hvidløg har mange steder blevet sat sammen med mod og styrke, og på engelsk er gar ("et spyd") and lac ("en plante") – garlic, henførende til det bladlignende løv.
At Sanke:
Trods hvidløg vokser fint i den danske flore findes hvidlæg ikke som sin modpart ramsløg ikke i naturen og kan derfor ikke sankes
Dyrkning:
Hvidløg er en af de letteste krydderurter at dyrke, både på friland, i drivhus og i potter. Hvidlæg tager lang tid om at blive klar til brug (ca.10 måneder), og sættes oftest på friland i oktober hvor der er stor fugtighed. Hvidløg sættes ved at skille løgene ad og sætte hvert fed for sig, der bliver til et hvidløg.
For hvidløg er det både stænglerne (bladene) og løgene der kan spises. Stænglerne klippes på samme måde som purløg og giver en afdæmpet med stadig markant hvidløgsmag. Løgene tages op når de er klar efter ca. 10 måneder, men er der noget tilbage fra løgene sætter de sig igen.
Hvis man har tilstrækkeligt stort område med hvidløg kan man reelt opnå en permanent plads: Man graver det op man skal bruge men lader et fed tilbage, der skaber nye løg. Under hvidløgets vækst skal de have fugtig jord og god næring for at blive smagsfulde. Når hvidløg ikke får næring stopper udviklingen straks og de går nærmest i dvale
Bruges til:
Både stænglerne og løgene er særdeles smagsfulde, der er lækkert for nogle og andre finder det knap så lækkert. Hvidløg indeholder stoffet Alliin, der bliver til allicin når feddene skæres, knuses eller på anden måde forarbejdes. Allicin er et svovlholdigt stof og det stof der giver hvidløget sin stærke og skarpe duft. Derudover indeholder hvidløg s-allyl-cysteine, forkortet, SAC, der først dannes når hvidløget fermenteres.
I madlavningen har hvidløg i mange år været anvendt som krydderurt, men også som kosttilskud i form af tabletter, kapsler og pulver. Hvidløg findes både som frisk, granulat og pulver.
Frisk hvidløg kan være vanskeligt at opbevare. da de har begrænset holdbarhed, da hvidløg kan have tendens til hurtigt at spirre eller rådne, og mister hurtigt sine positive egenskaber (medmindre de er strålebehanledede, fryses eller lign.). Granulat gør at løgene bibeholder sin egenskaber og ikke rådner – og stadig kan valses eller kværnes før brug for at bidrage med den markante duft. Pulver har samme egenskab. Når hvidløget tilberedes, mindskes den stærke lugt, og smagen bliver let nøddeagtig – især ved stegning eller opvarmning.
Særligt:
Foruden førnævnte indeholder hvidløg magnesium, calcium, fosfor, selen, vitaminer B6 og C. Flere studier viser en positiv effekt af hvidløg i både fermenteret og pulveriseret form på blodtryk, kolesterol ligesom hvidløg måske (ikke bevist) har påvirkning på hjerte-kar-patienter bl.a. med reduceret risiko for åreforkalkning og et dalende blodtryk.