Lidt om øl / Andre drikke til fornøjelse

Andre drikke, der brygges eller destilleres

 
Jesus lavede vand til vin ifølge biblen, og vand er vigtigt i alle produktionen inden det bliver til den færdige drik!

I øl er vand afgørende både for at kunne lave malt (korn spirrer i vand), for bryggeprocessen (over 90% af en øl er vand) samt ved rengøring.

Ved fremstilling af vin er det helt anderledes. Her vandes vinplanterne ganske vist endda oftest kraftigt, men det har i hvert fald i mange lande altid været forbudt at tilsætte vand i produktionen. Men i Australien tilsætter man vand, i USA tilsætter man vand og i mange andre lande – men i Frankrig og mange andre lande er det forbudt selvom mange agiterer for at det faktisk kan være særdeles fornuftigt for at bedre kvaliteten (dog ikke sikkert at alle gør det for at bedre kvaliteten!).

Ved mjødfremstilling tilsættes vand til honningen, og her er honningen speciel da den inden brug ikke må have mere en maksimalt 20% vandindhold. Men ved produktionen indgår vand i store mængder!

Ved fremstilling af alkohol stor set uanset art (art bestemmes af råstof der har gæret) er der nogle gange tilsat vand inden 1. destilation, andre gange bruges råmaterialet råt som ved fremstilling af cognac baseret på vin. Men hvor der destilleres flere gange tilsættes vand mellem hver destillation ligesom den rene destillerede sprit (der er tæt på 100% alkohol) fortyndes med vand og endda rette vand for skabelse af ønskede procent. 
Håndbryggeriet Humleporten | Ahornvænget 39, Hørning - DK | Tlf.: 27851369 | humleporten@invencis.dk