Foredrag og smag / Bøfsandwich - fra ordinært til specialltet

Bøfsandwich med brun sovs

 
Bøfsandwich blev første gang set i1949 på Oscars Bøf Bar på Dyrehavsbakken nord for København. Siden har retten udviklet sig, og hvor burger er en let ret oftest mulig at spise i hånden er er bøfsandwich en hovedret, der  spises med kniv og gaffel (umuligt uden). Bøfsandwich har hidtil oftest blevet solgt i pølsevogne og mere traditionelle fastfoodsteder, men i dag ses bøfsandwich også mere og mere på restauranter.

Bøfsandwich er en dansk ret og en dansk variation af burger. For mange udlændinge ja endda også for mange danskere kan det virke underligt at overhælde en burger med brun sovs, og derfor ikke helt forstår bøfsandwich berettigelse.

Som en burger er en bøfsandwich en hakkebøf placeret mellem to halvdele af en burgerbolle. Hvor grøntsagerne (tomat, agurk, salat mv) i en burger spises rå, er grøntsagerne i en bøfsandwich primært først forarbejdet f.eks. ved at de er syltet, fermenteret eller stegt. Derudover serveres en bøfsandwich typisk med ketchup, ristede løg, rå løg og bløde løg, ligesom der oftest indgår agurkesalat (syltede agurker) og remoulade. Der er også lokale egnsspecialiteter bl.a. med syltede rødbeder og syltede asier, og i starten ansås det at komme brun sovs på sin bøfsandwich som en jysk variant, hvor det i dag reelt er et must.

Bøfsandwich er en taknemmelig ret, da bøffen er en simreret, hvor bøffene holdes lune i sovsen. Ingredienserne er forarbejdede og har derfor en længere holdbarhed, og dette har også gjort bøfsandwich populært på fast food steder, og populært at lave selv.

Men en god bøfsandwich kan være svær at lave trods det virker utroligt simpelt. Der er specielt fire ting der kendetegner en god bødsandwich:
 
  1. Brødet. En burgerbolle, men hvor der er tale om en god bøfsandwich er dette ikke bare en almindelig burgerbolle: Der er en hjemmebagt, frisk og fyldig burgerbolle
  2. Bøffen. Dette er ikke bare sammenpresset hakkekød, men burgeren skal være kombineret med grønt, krydderurter osv. Således den fremstår saftig, smagsfuld og delikat – dette oftest en hemmelighed kokken holder for sig selv. Ofte indgår sennep, graviola, pesto, grøntsager osv. for at skabe netop den smag, der ønskes
  3. Sovsen omhandler dels det bøffen simre i, dels det der dækker hele retten. Og en bøfsandwich flyder i sovs. At lave sovs er jo virkelig hvor de rigtig gode udskilles fra de gode
  4. Kompositionen. Det at anrette en bøfsandwich med de mange ingredienser kan ofte minde om et lille kunst stykke.
I Danmark er der en organisation, der hedder 'De brune riddere', læs mere HER. De Brune Riddere kårer hvert år Danmarks bedste bøfsandwich. Og har man fået denne hæder bliver det markedsført – og for os andre er ”det bare en oplevelse at prøve deres bøfsandwich” hvis de har opnået hæderen, for så er der bare tale om en klasse-bøfsandwich.
 
De brune Riddere inddeler bøfsandwich i fire kategorier fra Brune Bejler for den habile bøfsandwich til en, to eller tre brune kroner.
De Brune Riddere
 
Tilbage i efteråret 2012 startede De Brune Riddere med at smage og søge efter Danmarks Bedste Bøfsandwich for at kunne uddele prisen for at lave den bedste brune drønnert i hele landet: Bødsandwich med brun sovs.
 
Stifter og formand for De Brune Riddere er Lasse H. Görlitz fra København, og meget spændende hjemmeside.
 
De Brune riddere
Håndbryggeriet Humleporten | Ahornvænget 39, Hørning - DK | Tlf.: 27851369 | humleporten@invencis.dk