Estragon
”Den franske dronning”
 
Planten:
Estragon (Artemisia dracunculus), også kaldet drageurt, kongesalat, eddikemalurt og Esdragon. Estragon er en flerårig staude af kurvblomstfamilien med opret og svagt forgrenet vækst, og stammer fra Østeuropa, Sibirien og Asien – deraf navnet Russisk Estragon. Russisk Estragon kan blive 1½ - 2 meter høj, er hårdfør men ikke specielt velsmagene.
 
Underarten den Franske Estragon er til gengæld meget velsmagende af anis og lakrids, men mindre hårdfør, mindre voldsom i udbredelse og bliver kun 60 – 80 cm høj og kan ikke frøformeres. En art af den franske estragon er den Tyske estragon med sortsnavnet ‘Thüringen’ er mere hårdfør end den franske (mere velegnet til danske klima), og smagen kan godt sammenlignes med den franske.
 
Nogle gange omtales Mexikansk estragon eller Anisillo, da den smager som fransk Estragon, men det er en anden og et-årig plante (Tagetes lucida).

At sanke:
Til trods for at specielt russisk Estragon og delvist Tysk Estragon trives fortrinligt i den danske natur kan Estragon ikke sankes i Danmark

Dyrkning:
Selvom den Russiske Estragon er velegnet til det danske klima bør man vælge andre, da den både er for voldsom og ikke smager specielt godt. Den franske Estragon er den mest brugte som krydderurt, og vokser fint i Danmark i solrigt områder afskærmet for den hårdeste kulde. Den tyske er dog stadig lidt undervurderet trods den reelt er mere robust og derfor mere velegnet som have krydderurt i Danmark end den franske. Både den franske og den tyske Estragon formeres ved stiklinge, kræver sol og gror godt tørt med minimal gødning – faktisk kan for meget gødning resultere i at planten har svært ved at overvintre.

Bruges til:
I Frankrig nævner Estragon ofte som dronningen over alle krydderurter. I franske kryddereddiker og salatdressinger er Estragon nærmest et must, men Estragon er givet mest kendt som det bærende krydderi i bearnaises sauce. Men Estragon findes i meget andet som de berømte saucer som sauce mousseline, sauce tartare, smagsgiver til mayonnaise, vinaigrette og som krydderi til både kolde og varme retter, men i små mængder, da smagen er intens.
 
Estragon er god frisk, men som mange andre olieholdige krydderurter bliver den bare oftest bedre som krydderurt ved tørring. Foruden at det bibeholder smagsstoffer, olier og dufte bedre giver det også en bedre holdbarhed, så man har lækker Estragon hele året.

Særligt:
Det latinske navn på Estragon betyder lille drage, men hvorfor planten har fået dette navn vides ikke. Foruden A- og C vitaminer og jod er Estragon kendt for at bidrage med en sund hud og et flot hår


Håndbryggeriet Humleporten | Ahornvænget 39, Hørning - DK | Tlf.: 27851369 | humleporten@invencis.dk