Cikorie
”Den blå mælkebøtte”

Planten:
Almindelig Cikorie (Cichorium intybus) - eller Julesalat, er en gammel salatplante, der stammer fra Sydeuropa specielt i Middelhavsområdet, hvor den vokser vildt. Cikorie er indført til Danmark, men for så mange år siden at den nu vokser vildt og ses mange steder i naturen og langs vejkanter, dog kun almindelig cikorie, der er en flerårig urt. De meget smukke blå blomster sidder i klumper på 1 - 4 per stilk. Blomsterne kan ligne blå mælkebøtter, hvor cikorie også omtales ”den blå mælkebøtte”. Rødderne for cikorie er som for mælkebøtter dybe, kraftige pælerødder, der indeholder en bitter mælkesaft. Cikorie er særlig kendt for sine rødder, der efter tørring og ristning blev brugt til kaffeerstatning – faktisk på samme måde som mælkebøtte rødder kan bruges til samme formål Cikorie-kaffe smager mere bitter end almindelig kaffe, men dog ikke så bitter som mælkebøtte-kaffe. Til kaffeerstatning brugte man også tidligere roer, rug og byg, som blev ristes og males på samme måde som man tørrer og maler malt til øl, men Cikorie har en klar bedre smag.

At sanke:
Cikorie vokser vild i naturen og ses stor set overalt med dens lange ranker og karakteristiske blå blomster. Unge blade kan plukkes til salat, og blomsterne kan bruges til pynt på desserter. Men det er primært rødderne der er interessante for Cikorie, selv om det ikke er tilladt at rive planter op med rod i naturen, hvorfor cikorie med fordel kan dyrkes i egen have, store krukker e.lign.

Dyrkning:
Cikorie er en to-årig plante: Det første år plukkes Cikories grønne blade og bruges til julesalat på samme måde som man kan bruge mælkebøtter. Blomsterne kommer sidst i juli – september alt efter hvor meget sol planten får og oftest først det 2. år, hvorpå der kommer frugter, der er en lille nød. Den flotte blomst er kun fremme en dag hvorpå den tørrer ind. Rødderne er særligt kraftige efter 2. år, men bliver derpå heller ikke meget større.

Bruges til:
Bladene kan presses sammen for at skabe et hoved og holdes gerne tildækket for sollys, således de dels blive lyse og milde samt vokser hurtigt for at komme op i lyset. Begge dele giver en mildere smag, for Cikorie kan være skarpe i smagen. Plukkes bladene tidligt kan de bruges som erstatning til rucola salat, plukkes de efter blomstring er de meget bitre De smukke, blå blomster kan benyttes som dekoration på desserter, i the, men er generelt ret smagsløse.

Det er dog primært rødderne, der er interessante i Cikorie som brug til kaffeerstatning/tilbehør (efter ristning) eller/og som tilbehør i bagværk – cikorie rod er koffein og gluten fri. Ligeledes giver ristede rødder en fantastisk, dyb smag f.eks. i øl.
 
Cikorie blomster kan spises frisk, men roden skal for at kunne bruges til kaffe erstatning tørres og ristes (kafferister, ovn eller pande). Derefter er cikorie særdeles velegnet til at give kaffe et spændende pift, i øl, brød men også velegnet i desserter som is.

Særligt:
Cikorie har faktisk sin egen bekendtgørelse: "Bekendtgørelsen om kaffe- og cikorieekstrakter" fra 1999. For 100 år siden havde Danmark fem Cikorie fabrikker, hvoraf de mest kendte varemærker er Richs og Danmarks. Richs mærket startede som kaffeerstatningsmærker i 1834, og har været i handlen indtil 2009. Danmark blev langeret første gang i 1902, og produktionen i Danmark ophørte i 1969. Nu er der ingen tilbage, men cikorie har fået en ny ære specielt i forbindelse med økologiske varer, men rødderne er også populære grundet deres store indhold af inulin, der er et særdeles værdsat fedterstatningsprodukt med mange positive muligheder
ikorie
Håndbryggeriet Humleporten | Ahornvænget 39, Hørning - DK | Tlf.: 27851369 | humleporten@invencis.dk