Foredrag og smag / Bøfsandwich - fra ordinært til specialltet
ovs eller souce
 
Det helt unikke ved bøfsandwiches er sovsen. En unik og meget dansk ret, der desværre ofte undervurderes eller ringagtes sammenlignet med finere franske soucer. Det særlige ved den danske sovs er ikke så meget mængden (mængde skyldes det smager godt), men måden specielt den brune sovs tilvejebringes (som også kendt fra de fleste andre nordiske sovse). Reelt er dansk sovs blot jævnet (lidt mel) suppe, hvilket reelt siger en fon (masser af umami) baseret væske kogt op med vand, mælk, fløde og gerne øl (mørke og kraftige er særdeles velegnede). I tidernes morgen var det at koge retter stor set alttid måden - også brød (se f.eks. melboller i hønsekøds- og fiskesuppe), og ved dette kommer "affaldsvandet", der selvfølgelig blev brugt (madspild er en ny opfindelse!) som suppe tilsat forskellige ting eller som sovs via jævning. Men grundlæggende samme.
Sovsen kan smagsmæssigt forstærkes med krydderier, oste og/eller sukker/marmalader og faktisk også humle for at ramme alle smagsstoffer herunder bittert - men basalt er det en jævnet suppe, der serveres varmt. 'Suppe, steg og is' er derfor lidt samme i forskellig indpakning: Suppen går igen som sovs ved steg, men suppen som forret er derfor ofte valgt som variant f.eks som hønsekødssuppe - der reelt er samme suppe som jævnet f.eks bruges til tartelletter. Dansk sovs hænger derfor tæt sammen suppe, der klassisk i Danmark er en forret.
 
Denne danske sovs er meget i kontrast til franske og middelhavets soucer som f.eks. bearnaise og Hollandaise sauce, der på samme måde som kolde franske soucer som Mayonnaise, Aioli Sauce og lignende er baseret på smør (eller olier) samt æggeblommer gerne suppleret med bl.a. eddike og krydderier for at skabe nuancerne. Men i grund og bund ekstremt fede retter (serveres derfor også i mindre mængde) og aldrig specielt varme, da æggeblommerne ikke tåler høje temperaturer (under 70 grader). Middelhavets saucer hænger derfor ingrediensmæssigt mere sammen med desserter.
 
Om bøfsandwich reelt er en suppe med fyld eller en ret med rigeligt sovs (suppe) kan derfor anskues alt efter hvad man foretrækker - men uanset valg vil øl både i sovsen (kraftig gerne porter eller stourt typer) samt til retten (lys som lager, pilsner eller pale ale) være endda naturligt og velegnet.
 

Bøfsandwich med brun sovs

 
Bøfsandwich blev første gang set i1949 på Oscars Bøf Bar på Dyrehavsbakken nord for København. Siden har retten udviklet sig, og hvor burger er en let ret oftest mulig at spise i hånden er er bøfsandwich en hovedret, der  spises med kniv og gaffel (umuligt uden). Bøfsandwich har hidtil oftest blevet solgt i pølsevogne og mere traditionelle fastfoodsteder, men i dag ses bøfsandwich også mere og mere på restauranter i forskellige udformninger. Bøfsandwich er jo reelt en burger, men suppleret og opbygget omkring noget af det mest danske foruden øl der findes nemlig brun sovs reelt som værende en delikat suppe. 
 
Det mest naturlige at få til en bøfsandwich er øl, og modsat f.eks. luksus stjerneskud, hvor humlede eller/øl maltede øl foretrækkes, er lagerøl og pilsnertyper - alternativt pale ales klart at foretrække til bøfsandwich. Ligeledes giver det bare god mening at bruge mørke og kraftige øl (som portere og stout) til udvikling af bøfsandwichens unikke sovs som værende en kontrast til de fede franske souce.

Bøfsandwich er en dansk ret og en dansk variation af burger. For mange udlændinge ja endda også for mange danskere kan det virke underligt at overhælde en burger med brun sovs, og derfor ikke helt forstår bøfsandwich berettigelse.

Som en burger er en bøfsandwich en hakkebøf placeret mellem to halvdele af en burgerbolle. Hvor grøntsagerne (tomat, agurk, salat mv) i en burger spises rå, er grøntsagerne i en bøfsandwich primært først forarbejdet f.eks. ved at de er syltet, fermenteret eller stegt. Derudover serveres en bøfsandwich typisk med ketchup, ristede løg, rå løg og bløde løg, ligesom der oftest indgår agurkesalat (syltede agurker) og remoulade. Der er også lokale egnsspecialiteter bl.a. med syltede rødbeder og syltede asier, og i starten ansås det at komme brun sovs på sin bøfsandwich som en jysk variant, hvor det i dag reelt er et 'must'.

Bøfsandwich er en taknemmelig ret, da bøffen er en simreret, hvor bøfferne holdes lune i sovsen. Ingredienserne er forarbejdede og har derfor en længere holdbarhed, og dette har også gjort bøfsandwich populært på fast food steder, og populært at lave selv.

Men en god bøfsandwich kan være svær at lave trods det virker utroligt simpelt. Der er specielt fire ting der kendetegner en god bøfsandwich:
 
  1. Brødet. En burgerbolle, men hvor der er tale om en god bøfsandwich er dette ikke bare en almindelig burgerbolle: Der er en hjemmebagt, frisk og fyldig burgerbolle, og hvor vi vil anbefale at bruge mæsk fra ølproduktionen i dejen
  2. Bøffen. Dette er ikke bare sammenpresset hakkekød, men burgeren skal være kombineret med grønt, krydderurter således den fremstår saftig, smagsfuld og delikat – dette oftest en hemmelighed kokken holder for sig selv. Ofte indgår sennep, graviola, pesto, grøntsager, øl, humle ost osv. for at skabe netop den smag, der ønskes
  3. Sovsen omhandler dels det bøffen simre i, dels det der dækker hele retten. Og en bøfsandwich flyder i sovs - er jo nærmest en suppe med tilbehør (forret og hovedret i et). At lave sovs er jo virkelig hvor de rigtig gode udskilles fra de gode, og en sovs uden kraftig øl som porter eller stout er svært at forestille sig - for os :-)
  4. Kompositionen. Det at anrette en bøfsandwich med de mange ingredienser kan ofte minde om et lille kunst stykke. At det så faktisk kan være svært at spise denne høje burger er en anden sag - men flot skal de se ud.
I Danmark er der en organisation, der hedder 'De brune riddere', læs mere HER. De Brune Riddere kårer hvert år Danmarks bedste bøfsandwich. Og har man fået denne hæder bliver det markedsført – og for os andre er ”det bare en oplevelse at prøve deres bøfsandwich” hvis de har opnået hæderen, for så er der bare tale om en klasse-bøfsandwich.
 
De brune Riddere inddeler bøfsandwich i fire kategorier fra Brune Bejler for den habile bøfsandwich til en, to eller tre brune kroner.
De Brune Riddere
 
Tilbage i efteråret 2012 startede 'De Brune Riddere' med at smage og søge efter Danmarks Bedste Bøfsandwich for at kunne uddele prisen for at lave den bedste brune drønnert i hele landet: Bøfsandwich med brun sovs.
 
Stifter og formand for De Brune Riddere er Lasse H. Görlitz fra København, og de har en meget spændende hjemmeside (klik på billedet for at se).
 
De Brune riddere
Håndbryggeriet Humleporten | Ahornvænget 39, Hørning - DK | Tlf.: 27851369 | humleporten@invencis.dk