erordnet skelnes mellem tre forskellig typer defineret ud fra deres gæring:
- Undergæret øl omhandlende gærtyper, der foretrækker kold gæring, koldere lagring og gerne lang tids lagring. Typisk kaldt lager eller pilsnerøl, men kan være mange andre
- Overgæret øl omhandlende gær, der gærer ved højere temperatur og meget kortere tid. Den oprindelige type, der f.eks omhander ales, bitter, porters osv.
- Spontangærede. Mere sjældne ihvertfald i Danmark - og smager meget specielt og mere surt. Bl.a baseret på gærstammer, men ikke har samme styr på da de fremstå naturligt, og kommer naturligt via øllets placering under gæringer (f.eks på et loft). Belgisk tradition, der typisk kaldes Lambic, men har andre navne når andet tilsættes som bl.a. krisebærvin, men kan også være andre gær skindgær eller mælkesyrebakterier.
Men der er rigtig mange varianter, meget at forsøge sig med. Øl er - eller kan men fordel, opdeles som et "periodisk system over øl-typer". For os er der tre kriterier til at en øl bliver en type, enten samlet eller hver for sig:
1: Historien
2: Ingredienser
3: Proces herunder bryggemetode
Nedenstående ses Humleportens Periodiske ølsystem opstilt med stile og begreber, som vi ser det. Der udvidede system be detaljeret beskrivelse fremsendes ved henvendelse til Humleporten.
Humle Portens opstilling (klik på billedet for stor størrelse).
Vi har udviklet en udvidet version af ovenstående periodiske system med fuld beskrivelse af hver enkelt type og oprindelse. Det deler vi helt gratis som PDF fil ved at skrive til Humleporten og bede om det udvidede periodiske Ølsystem -. vores bidrag til ølverdenen foruden denne hjemmesiden, men også for at dele med andre entusiastiske øl-folk :-). For at kunne se indholdet kræves som minimum A1 udskrift.